Boekentips burn-out en stress

BOEKENTIPS

Stress en burn-out

 

Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven en andere verhalen over herstellen van een burn-out.
Eva Hamming

Herstellen van burn-out, het kan een verwarrende zoektocht zijn, vol goed bedoelde adviezen, externe druk, interne verwachtingen en tegenstrijdige meningen. Hoe vind je hierin jóuw weg?

Elk leven is anders. Elke burn-out ook. En dus ook de weg naar herstel: wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Maar er is altijd een weg omhoog, en soms zelfs naar ongekende hoogten! In ‘Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven’ delen elf mensen hun uiteenlopende ervaringen met burn-out en hun verschillende wegen naar herstel. De openhartige verhalen worden aangevuld door inzichten van een huisarts en een psychiater, over de invloed van je leefstijl en de lichamelijke effecten van een burn-out. ‘Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven’ biedt herkenning en handvatten. Niet alleen voor iedereen die een burn-out heeft of had of aan voelt komen, maar ook voor de mensen om hen heen, zowel in persoonlijke als in professionele kring.

Persoonlijke noot: de persoonlijke ervaringsverhalen zullen herkenning en troost bieden aan iedereen die met de gevolgen van een burn-out worstelt. Als je middenin een herstelproces zit van een burn-out lijkt het vaak alsof daar nooit meer een eind aan komt. Dat is zwaar. Dat het uiteindelijk goed zal komen, vind je in àlle ervaringsverhalen terug. Dat geeft hoop! En hoop en vertrouwen zijn belangrijke factoren voor herstel.


Anders pak je toch gewoon een goed boekAnders pak je toch gewoon een goed boek? Kims burn-out dagboek
Kim de Lange

Kim is zelfstandig ondernemer en alleenstaande moeder als ze van de een op de andere dag in een burn-out belandt.  Ze kan zich amper voortbewegen, zelfs het opstaan van de bank is soms teveel. Als onverzekerde ondernemer wil ze zo snel mogelijk beter worden.

Naast alle goedbedoelde maar nutteloze raad van mensen uit haar omgeving en psychologen met doorsnee adviezen, besluit ze het op eigen wijze te doen. Ze gaat vol goede moed op zoek naar de heilige graal. Die weet ze uiteindelijk te vinden, maar tot haar stomme verbazing is die heel anders dan ze zich voorgesteld had.

Door een woud van paniekaanvallen, slapeloze nachten, twijfels en een totaal verlies aan vertrouwen dat het ooit nog goedkomt ervaart Kim dat humor een van de beste medicijnen is. Ze schrijft over overprikkeld boodschappen doen, praatgrage cv-monteurs, kennissen met goedbedoelde adviezen, het opnieuw oefenen met autorijden en verliefdheden die zich, ongeacht haar burn-out, aandienen.

Voor iedereen die kampt met een burn-out of die een geliefde, collega of goede vriend met een burn-out beter wil leren begrijpen.
www.anderspakjetochgewooneengoedboek.nl

O.a. te bestellen via: www.kimdelange.nl


Gek op StressGek op Stress maar niet altijd- Suzan Kuijsten & Carolien Hamming

In Gek  op Stress word je op verfrissende wijze en met veel humor stresswijs gemaakt. Je ontdekt wat stress is en hoe het je dagelijks van energie voorziet. Maar ook waarom het zo moeilijk is om in te grijpen als je er last van hebt en hoe je stap voor stap uit je burn-out komt.

Aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde theorieën, analyses van hun eigen ervaringen in hun werkomgeving als bedrijfsadviseur en het bieden van praktijkgerichte opdrachten, krijgt de lezer een helder beeld van wat stress inhoudt en hoe daarmee om te gaan. Welke soorten stress zijn er en hoe herken je ze? Hoe ontwikkel je een gezonde balans tussen werk en privé? En welke leefregels dien je na te leven om je burn-out te doorstaan? Deze en andere vragen worden gedetailleerd besproken. De auteurs hebben bewust gekozen voor een rijk in kleur geïllustreerd boek met een schrijfstijl die uitnodigt tot lezen. De opzet is dusdanig dat het door een brede doelgroep kan worden gelezen. Met een literatuuropgave.

Inclusief: Herstel van je Burn-out met de CSR-Methode


Weg van de pijn

Weg van de PijnSaskia de Bruin
De mind-body-connectie herstellen om onbegrepen pijnklachten op te lossen.

Mensen laten onbewust  – zonder dat ze er ook maar iets aan kunnen doen – klachten ontstaan in het lichaam. Deze klachten houden hen zó enorm bezig en maken hen zó bezorgd, dat er geen ruimte meer over is in het bewustzijn om met emoties bezig te zijn.
Dit kunnen fysieke klachten zijn zoals nek-, schouder- en rugklachten maar ook bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten, depressie, angsten, paniekaanvallen en cvs.

Het boek gaat over de heling van deze chronische, onbegrepen klachten waarvoor geen medische oorzaak gevonden is. Saskia de Bruin laat je ontdekken hoe jouw overlevingsmechanisme in elkaar zit. De pijn en andere klachten nemen af door inzicht en begrip en de geruststelling die dat oplevert.
In deel II van het boek tref je veel schrijfoefeningen die je helpen om nog onontgonnen gebieden in je denken en voelen in kaart te brengen. Daarna stappen om je weer te verbinden met je gevoel in de vorm van mindfulness, ontspanning en ademoefeningen, visualisaties en advies over ondersteunende therapieën.

Een fantastisch boek!


Uit de Volkskrant: De Gids: burn-out

Een hart onder de riem of interessante weetjes: de beste boeken over burn-outMaaike Helmer
Talloze boeken zijn er geschreven over burn-out en daaraan gerelateerde onderwerpen, zoals stress, grenzen aangeven en jezelf (terug)vinden. Journalist en schrijver Maaike Helmer maakte een selectie uit de overvloed, in drie delen: ‘herkenbaar’, ‘handig’ en ‘helend’.
https://www.volkskrant.nl/de-gids/een-hart-onder-de-riem-of-interessante-weetjes-de-beste-boeken-over-burn-out~b5781632/?fbclid=IwAR1ZI-2zP5qZrmKAlgdSp7DwXMUbsDp5S6RmVbOQaWqnr2tYAgM8TqDKKBc

Een aantal titels heb ik hieronder al eerder beschreven.


Adempauze. Mindful aan het werk – Chris Grijns
Een praktische gids inclusief oefen CD en download

Stress en andere psychische klachten veroorzaken een derde van het ziekteverzuim. Een kwart van de werknemers kan niet voldoende uitrusten in de vrije tijd en voelt zich moe en gejaagd. Daarom is het zo belangrijk om dagelijks, ook tijdens het werk, aandacht te besteden aan je fysieke en mentale conditie. Het geeft je de juiste concentratie terug en maakt je weerbaar in het jachtige bedrijfsleven.

Een adempauze inlassen en de aandacht trainen maakt je werk aantrekkelijk en verbetert je motivatie en werkplezier. Hoe heilzaam adempauzes zijn merk je door gewoon de oefeningen uit dit praktische boek te doen.
Een heel toegankelijk boek met eenvoudige en goed uit te voeren korte meditatieoefeningen.
Juist omdat het ‘minimeditaties’ zijn, wordt de drempel om ze ook daadwerkelijk uit te voeren heel laag. Het is zo ontzettend belangrijk om af en toe te pauzeren! Periodes van (mentale) inspanning moeten worden afgewisseld met periodes van herstel om zo de accu weer op te laden en een goede gezondheid te houden. Je kunt de meditaties heel gemakkelijk inpassen vóór, tijdens of na je werk. Zo ontwikkel je een houding van ‘bewust’ pauzeren.

Op de bijbehorende cd staan verschillende korte mindfulnessoefeningen.

Stress en burn-out

Burn-out dagboek

Burn-out dagboekMaaike Hartjes
Na een grote, frustrerende opdracht kan illustrator Maaike Hartjes opeens helemaal niks meer. Alleen al de gedachte aan werk is haar te veel. Als een maand rust weinig verbetering brengt, probeert ze zichzelf te motiveren door een dagboek bij te gaan houden, maar wel op haar eigen manier: met tekeningen en collages.

Maaike maakt in haar dagboek goed voelbaar hoe moeizaam het herstelproces van burn-out kan zijn: vallen, opstaan en terugvallen, denken dat je bent opgeknapt en bij een beetje druk weer bezwijken.
Iedereen die worstelt met een burn-out zal veel herkennen in haar boek!

Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.


Anxiety and Panic

Anxiety and PanicDr. Harry Barry.
How to reshape your anxious mind and brain
Engelstalig e-book

Een praktische gids voor het begrijpen en overwinnen van angst- en paniekaanvallen door de bestsellerauteur en huisarts Harry Barry.

Heb jij of iemand van wie je houdt last van gegeneraliseerde angst, een sociale fobie, paniekaanvallen, een fobie, een obsessief-compulsieve stoornis of een posttraumatische stressstoornis? Dan is dit boek iets voor jou.

Huisarts dr. Harry Barry combineert diepgaande kennis van de werking van de psyche en het brein, met een schat aan ervaring in het behandelen van patiënten, om een ​​uitweg te bieden uit angst en uit de zorgen en de schaamte over de angst. Hij legt helder en eenvoudig uit hoe onze psyche en hersenen de symptomen van angst genereren. Aan de hand van een aantal casestudy’s, gebaseerd op zijn ervaringen uit de praktijk, toont hij aan hoe je leefstijlveranderingen, mindfulness, lichaamsbeweging en CGT-technieken kunt gebruiken en inzetten om met deze symptomen om te kunnen gaan. Hierdoor zal je je uiteindelijk beter gaan voelen.
Ik vind dit boek een aanrader!

Het e-book kun je o.a. bij bol.com bestellen


De herontdekking van het lichaam - Boekentips over burn-out en stressDe herontdekking van het lichaamBregje Hofstede
Over de burn-out.

‘Mijn lichaam was iets dat mijn hoofd ronddroeg, hinderlijk traag overigens, en mijn pen vasthield, een noodzakelijk kwaad.’ In De herontdekking van het lichaam gaat Bregje Hofstede op zoek naar een antwoord op de vraag waarom zij zich vervreemd voelt van haar lichaam. Hoe heeft de breuk tussen lichaam en geest kunnen ontstaan? Hoe speelde die mee in de burn-out die ze op haar vierentwintigste kreeg? Hoe kun je schrijven met je lijf?

Hofstede vertelt openhartig over haar burn-out en zich er langzaam aan ontworstelde, en gaat op zoek naar de filosofische en maatschappelijke context van die ervaring. Het resultaat is een doorleefd relaas over de gezondheidsrage die niet over welzijn gaat, maar over presteren.

Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.


Jong en opgebrand - Boekentips burn-out en stressJong opgebrandMarielle Lunenberg
Young professionals aan het woord; een bundel met tien ervaringsverhalen over een burn-out.

Misschien zeg je vaak ja, probeer je alles zo goed mogelijk te doen, race je van hot naar her en vergeet je daarbij rust te nemen. Diep van binnen weet je dat je meer naar je eigen gevoel moet luisteren en minder naar wat anderen van je verwachten. Misschien denk je dat het over een paar weken, maanden of volgend jaar wat rustiger is en je dan tijd hebt voor jezelf. Maar de ratrace blijft doorgaan. Wellicht lig je ’s nachts uren te piekeren over wat je nog moet doen, maak je lijstjes om dingen bij te houden, kun je je steeds moeilijker concentreren op het werk, ben je altijd moe, kom je te laat op privéafspraken, ben je kortaf naar anderen en heb je minder zin in sociale verplichtingen. Tot het moment dat je lichaam en geest aan de noodrem trekken. Je hebt jezelf langdurig overbelast en nu heb je een burn-out. Je kunt moeilijk accepteren dat dit jou overkomt. Je hebt naar eigen zeggen gefaald. Het doet zeer. De controle over je eigen lijf en emoties ben je kwijt. Maar je bent niet de enige!

Het e-book kun je onder meer bij bol.com bestellen.


Nooit meer burn-outAnita Roelands
Nooit meer burn-out! beschrijft de drie stappen waarmee je je stresshormoonbalans kunt herstellen en de fysieke gevolgen de kop in kunt drukken. Daarbovenop geeft het boek handvatten om terugval en/of een nieuwe burn-out te voorkomen.
Hoe belangrijk fysiek ‘bijkomen’ ook is, de praktijk leert dat je van alleen stilzitten, veel slapen of een boek lezen onvoldoende herstelt. De echte sleutels voor succes zijn: conditie opbouwen, de oude valkuilen op tijd herkennen, anders omgaan met de dagelijkse uitdagingen en weer kunnen genieten. Maar hoe doe je dat?
Nooit meer burn-out! geeft de antwoorden. Via een gestructureerd zelfhulpprogramma, gebaseerd op een wetenschappelijk ondersteunde protocollaire behandeling. Nooit meer burn-out! is een praktijkgids vol handvatten, tips en vragen; een doe-boek met tal van oefeningen en ruimte voor aantekeningen; een handreiking aan iedereen die kampt met een (dreigende) burn-out.

Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.


Tot hier en niet verderCarien Karsten
Een burn-out is iets wat door werk komt, denken de meeste mensen. Maar een steeds jachtiger leven, de druk van problemen in je privéleven, een overvolle sociale agenda en wanhopige pogingen om te multitasken dragen net zo goed bij aan overspannen raken.
In dit boek legt de auteur uit hoe je werk en privéleven zo kunt inrichten dat je er niet meer aan onderdoor gaat. Dus uit met die smartphone en gun jezelf periodes off-line!

Persoonlijke noot:
Het doel van het boek is je eigen stresspatroon te ontdekken en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. De schrijfster gaat hierbij opnieuw uit van de ‘vier stresstypes’. Zij vult dit nu aan met een nieuw model: de ‘drie emotiecirkels’, gebaseerd op de theorie van de Engelse hoogleraar Klinische psychologie, Paul Gilbert. Er worden drie manieren onderscheiden waarmee wij onze emoties hanteren. Ieder stresstype heeft een dominante manier om zijn emoties te reguleren.
Een beter inzicht in jouw stresstype en in jouw specifieke emotieregulatie zorgt ervoor dat je stress effectiever kunt beheersen een aanpakken.

Het laatste hoofdstuk over de balans tussen werk en privé sprak mij het meest aan. Een helder betoog over blunders bij werkhervatting, omgaan met terugval, thuiswerken en burn-out op je cv.

Positief: in het boek veel korte, praktische tips, oefeningen en voorbeelden van zelf-coaching. Er is uitgebreid aandacht voor diverse methodieken zoals EMDR, Hart Adem Training (HAT) en Mindfulness. Er worden de nodige praktijksituaties beschreven en er is veel informatieve over uiteenlopende onderwerpen in korte alinea’s.

Minder: Ik vind het boek nogal onsamenhangend. Ik mis een goede uitleg over het model van de emotiecirkels waardoor ik het niet goed begrijp en het niet zelf zal toepassen. Jammer genoeg ontbreekt een inleiding of samenvatting bij de hoofdstukken die hier over gaan.

Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.


Persoonlijke ontwikkeling

Patronen doorbreken

Patronen doorbrekenHannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer
Maak je steeds weer dezelfde fouten, terwijl je je had voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je maar niet kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder. Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen.

Alle drie de auteurs werken als psycholoog of psychotherapeut. Naast dat het hulp biedt aan mensen die last hebben van negatieve gevoelens, is het boek ook zeer praktisch voor hulpverleners.

Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.


De moed van imperfectie - Boekentips burn-out en stressDe moed van imperfectieBrené Brown
Brené Brown moedigt op haar eerlijke, warme en grappige manier de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als levensstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie, en creativiteit de ruimte te geven. Ze beschrijft hoe compassie, moed en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. De moed van imperfectie gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.

Persoonlijke noot:
Ik vind dit boek erg mooi ingaan op de stress- en spanningverhogende innerlijke ‘stemmen’ die voortdurend roepen dat we eerst (nog meer) moeten presteren, perfectioneren of plezieren voordat we ‘goed genoeg’ zijn. Dit is een veelvoorkomend patroon bij de meeste mensen die burn-out raken. Het boek inspireert om beter om te gaan met gevoelens van schaamte die de kop opsteken als we niet voldoen aan onze eigen hoge eisen en normen. De schrijfster durft zich kwetsbaar op te stellen en beschrijft openhartig – en met veel humor – haar eigen worsteling. Dit nodigt extra uit om stappen te zetten bij het los laten van zelfondermijnend denken en doen. Een bemoedigend boek!De lezer wordt aangemoedigd om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven.

Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.


ZelfcompassieKristin Neff
Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. Dat ontdekte psychologe en boeddhist Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie met haar vader. Steeds weer belandde ze bij verkeerde mannen en in relaties die haar niet gelukkig maakten, totdat ze besefte dat ze pas liefde kon geven als ze zichzelf liefhad.
Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.

 


Ik heb de tijdPaul Loomans
Wie heeft er nog tijd? Vertrouw op je gevoel bij de keuzes die je maakt.

Stress komt niet alleen van buitenaf, maar vooral van binnenuit. De methode Tijdsurfen bestaat uit zeven ‘natuurlijke aanwijzingen’. Je leert hoe je op je gevoel kunt vertrouwen bij de keuze van wat je gaat doen. Je doet daardoor 1de dingen niet alleen geïnspireerd, maar ook heel effectief. Je gaat een ongedwongen vorm van aandacht ervaren bij alles wat je doet. Maar bovenal ontstaat er een innerlijke rust die je telkens opnieuw laat voelen: ik heb de tijd.

Beste spirituele boek 2013. Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.


Assertiviteit

Zeg waar het op staat! Moeilijke gesprekken voeren – thuis en op het werkSusan Scott
Goede gesprekken zijn dé manier om de waarheid naar boven te halen. Bij jezelf, bij je collega’s, bij je baas. Susan Scott legt in dit boek helder uit waarom en hoe je met oprechte communicatie én met respect voor de ander het verst komt, zowel op het werk als thuis. Ze realiseert zich dat dit voor veel mensen een lastig probleem is – sommige collega’s en bazen kunnen blafferig zijn, spuien ironische taal waar je niet doorheen komt of troeven je af met tegenvragen. Thuis volgt de communicatie vaak ingesleten patronen, die het moeilijk kunnen maken voor jezelf op te komen. Maar communicatie ís de relatie.
Scott behandelt in dit boek onder meer:
– hoe je moeilijke kwesties met moed, tact en doorzettingsvermogen kunt aansnijden;
– hoe je kunt omgaan met emoties – die van jezelf en die van anderen;
– hoe je je werk leuker en effectiever maakt door je werkrelaties te verdiepen.

Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.


Stop met aardig zijnThomas d’Ansembourg
Een bekende valkuil: je richt je op de verwachtingen van anderen en bent dus altijd aardig en vriendelijk. Je vergeet wat je zelf wilt; angst en negatieve gevoelens liggen op de loer.
Deze negatieve spiraal doorbreek je met de methode van geweldloze communicatie. Je leert te vertrouwen op je eigen gevoelens en behoeften. Zo kun je bepalen wat goed voor je is. Dit geeft duidelijkheid: voor jezelf, je familie en collega s. Zeggen wat je denkt, voelt en nodig hebt maakt je leven gelukkiger.

Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.

 


Opkomen voor jezelfAnn Dickson
Op een goede manier opkomen voor jezelf is voor veel vrouwen nog steeds een probleem.
Ann Dickson legt uit waar dit aan ligt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, maakt ze duidelijk hoe je je sterk kunt opstellen tegenover anderen. Uiteindelijk leer je dat een eerlijke, duidelijke en directe communicatie het beste werkt.

Het boek kun je onder meer bij bol.com bestellen.