Assertiviteitscoaching

INDIVIDUELE ASSERTIVITEITSCOACHING

Een gebrek aan assertieve vaardigheden (grenzen aangeven en nee zeggen, verzoeken doen, feedback geven, uiten van irritaties en gevoelens van onvrede) kan tot (werk)stress leiden. En een teveel aan stress kan in combinatie met andere factoren een burn-out veroorzaken. Om een burn-out te voorkomen is het dus belangrijk om ook je assertieve vaardigheden te verbeteren.

“Ik wil de dingen niet laten sudderen omdat ik aarzel, twijfel of bang ben voor de reactie van iemand.”
“Hoe ben ik zo onzichtbaar geworden?”
“Hoe kan ik vasthouden aan mijn eigen uitspraken als de ander het ermee oneens is”.
“Ik ben té onzeker op mijn werk, zit strak gespannen achter mijn bureau.
Ben bang dat ze over me praten en zeg maar niks.”

Voor het zomernummer van Wendy
werd ik geïnterviewd over assertiviteit:

Interview over assertiviteit Wendy

 

 

 

 

 

 

 

TRAINING VAN JE ASSERTIEVE VAARDIGHEDEN

Heb jij hier moeite mee:

 • Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen uit angst voor afwijzing of kritiek?
 • Zwicht je steeds weer voor verzoeken van anderen terwijl je het liefst ‘nee’ wilt zeggen?
 • Lukt het je onvoldoende om de ruimte in te nemen die je waard bent die je nodig hebt?
 • Weet je vaak niet wat je wilt en voel je je eigen wensen en behoeften niet (meer)?
 • Ben je geneigd het belang van de ander hoger in te schatten dan je eigen belangen, m.a.w. zorg je wél goed voor anderen maar niet voor jezelf?
 • Heb je de neiging om lastige situaties en conflicten uit de weg te gaan?
 • Ervaar je hierdoor spanning, stressklachten en/of energieverlies en een gebrek aan zelfvertrouwen?

Assertiviteit is gedrag dat iedereen kan leren

Hoe mooi zou het dan zijn als je voortaan helder kunt overbrengen wat je wérkelijk denkt, voelt en wilt? Als je je grenzen aan kunt geven en helder kunt communiceren? ‘Assertief zijn’ wil zeggen: voor jezelf opkomen zonder daarbij een ander te kwetsen. Iemand die assertief is, heeft meer zelfvertrouwen en straalt dat uit naar anderen. Klinkt dit goed? Zet dan je eerste stappen om je assertiviteit te vergroten in een individueel begeleidingstraject.

DOEL VAN ASSERTIVITEITSCOACHING

Het doel van assertiviteitscoaching is dat je allereerst inzicht krijgt in gedachten en gevoelens die ten grondslag liggen aan jouw sub-assertieve gedrag. Je gaat contact maken met je persoonlijke krachtbron(nen). Je leert beter en effectiever voor jezelf opkomen in zowel privé- als werksituaties.

De volgende thema’s komen daarbij o.a. aan de orde:
• grenzen voelen en aangeven
• ‘nee’ zeggen
• verzoeken doen
• helder en duidelijk communiceren
• omgaan met kritiek

‘Wat is jouw “ja” waard als je nooit “nee” kunt zeggen?’ – Esther Gerritsen

WERKWIJZE BIJ DE ASSERTIVITEITSCOACHING

De individuele begeleiding is behalve verdiepend ook praktisch van opzet. We staan stil bij kernovertuigingen, valkuilen en overlevingsstrategieën die er nu toe leiden dat je niet goed voor jezelf durft en kunt opkomen. Of waardoor je geen ruimte durft in te nemen: wat is jouw plek?
De begeleiding heeft – waar nodig – een theoretische onderbouwing. Tussen de gesprekken in maak je thuisopdrachten. Assertieve vaardigheden leer je vooral door te oefenen. Bij de individuele begeleiding oefen je met je begeleidster en tussen de gesprekken in, in kleine stapjes ga je het geleerde in praktijk brengen. Daarnaast leer je luisteren naar de signalen van je lichaam en adequaat te reageren op spanning die je ervaart.

RESULTAAT VAN DE ASSERTIVITEITSCOACHING

Als je jezelf beter kunt uiten en beter voor jezelf op kunt komen, ervaar je meer zelfwaardering en minder stress. Je treedt zelfbewuster op en kunt vaker vanuit een bewuste keuze handelen. Je kunt duidelijker en meer ontspannen aangeven wat je wel en niet wilt.  Zo neem je de regie over je leven meer in eigen hand en voel je je energieker.

MEER WETEN?

Voor meer informatie of voor het aanvragen van een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek, kun je me bellen op 06 – 20 47 25 18, een e-mail sturen naar info@hulpbijburnoutenstress.nl of onderstaand formulier invullen. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.

Cliëntenstop
Momenteel is het helaas niet mogelijk om nieuwe cliënten aan te nemen. Wel kunnen cliënten die eerder in de praktijk zijn geweest zich aanmelden voor een vervolgtraject.

Mocht je je in de nabije toekomst willen aanmelden, houd dan de website in de gaten. Daar geef ik aan wanneer er weer aangemeld kan worden.

  Je naam *

  Je e-mail *

  Je telefoonnummer *

  Onderwerp

  Je bericht

  * graag invullen