Actueel nieuws burn-out en stress

Actueel

24 februari 2020

Kijktip: De Monitor ‘Kantoortuin leidt tot ziekteverzuim’

Maandag 24 februari is er aandacht voor de kantoortuin, in het programma De Monitor, op NPO 2. Het programma stelt, na rondvraag onder bedrijfsartsen, dat vermoeidheid en concentratieverlies door de kantoortuin leidt tot ziekteverzuim.

Nederlandse bedrijfsartsen krijgen veel klachten over het werken in een kantoortuin. Dat blijkt uit een rondgang onder ruim negentig leden van de NVAB, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, gedaan door het KRO-NCRV programma De Monitor. Meer dan negentig procent zegt dat de werknemers die bij hen komen de kantoortuin als één van de oorzaken van hun verzuim noemen.

De klachten uiten zich meestal in vermoeidheid (90%) en concentratieverlies (92%). Tachtig procent van de bedrijfsartsen hoort dat de werknemers stress ervaren in een kantoortuin en zestig procent noemt hoofdpijn. Ruim een derde (38%) zegt dat de werknemers burn-out noemen als gevolg van de kantoortuin.

De NVAB reageert in het algemeen op werken in de kantoortuin: “Even de deur dicht doen bij herrie van collega’s is er niet bij. Rust door afsluiting, via bijvoorbeeld een koptelefoon, is een ‘escape’, geen oplossing. Goede arbeidsomstandigheden zijn maatwerk; wat voor de één werkt is juist ziekmakend voor de ander. Er is politiek veel aandacht voor ‘reparatie’ en ‘verzekeren’ van schade aan gezondheid in relatie tot werk. Wij missen daarbij aandacht voor echt preventiebeleid, zoals gezonde inrichting van werkplekken.”

De bevindingen van het onderzoek zijn vanavond, 24 februari, te zien in de uitzending van De Monitor over werken in de kantoortuin, op NPO2 om 22:15 uur.