Actueel nieuws burn-out en stress

Actueel

30 april 2018

3Doc: Alles wat we wilden

In de herhaling maar actueler dan ooit: documentaire over jonge ambitieuze mensen en de tol die ze achter de schermen betalen voor een schijnbaar perfect en succesvol leven. Met follow-up.

The sky is de limit. Iedereen kan een ster zijn én mooi én populair. Waarom ben je dat dan niet? Onze dromen zijn groot, wild en oneindig. In een omgeving van ‘meer is beter’, lijkt ‘genoeg’ niet meer te bestaan.

Alles wat we wildenDe film volgt vier jonge, creatieve, ambitieuze mensen die ogenschijnlijk een glanzend en gelukkig leven leiden. Emiel (29) probeert een carrière als reclameregisseur van de grond te krijgen in Londen, wat de nodige stress en teleurstelling met zich meebrengt. Mireille (27) heeft een interessante baan bij een NGO in Brussel, maar blijft de frustratie voelen dat ze eigenlijk haar creatieve talent zou moeten ontwikkelen, maar wat is dan eigenlijk haar talent? Niki (28) is modeontwerpster en stelt hoge eisen aan zichzelf en haar werk. Eisen die ze niet elke dag kan waarmaken tot haar grote verdriet. En Daniel (25) is net afgestudeerd aan de kunstacademie en moet het nu gaan maken in de ‘echte wereld’, maar hoe moet dat als niet alles vanzelf gaat?

Gaandeweg wordt zichtbaar wat het van hen vergt om alle ballen in de lucht te houden. Wat eisen ze van zichzelf? Hoe komen ze aan die norm? Willen ze niet gewoon te veel? Langzaam komen hun twijfels en angsten aan het licht. De film biedt een verontrustende blik achter de schermen; hoe groter de illusie van uiterlijk succes, hoe wranger de eenzame uren thuis blijken.

30 april 2018 VPRO NPO 3
Hier terug te zien: https://www.vpro.nl/programmas/3doc/2018/alles-wat-we-wilden.html

27 maart 2017

Documentaire Burning Out: ‘We kunnen niet meer’

Goedkoper, sneller en efficiënter. Hoge werkdruk, extreme stress, te weinig personeel en kortingen op het budget zijn funest voor de werksfeer en de gezondheid van artsen en verplegend personeel van een groot ziekenhuis in Parijs.
Chirurgen vechten elkaar bijna de OK uit en iedereen loopt op zijn tandvlees. “We proppen, proppen en proppen,” verzucht een overwerkte arts na een blik op het planningsbord. Intussen hamert het management op nog meer efficiëntie en kostenbesparingen.
De Belgische regisseur Jérôme Le Maire volgde het personeel twee jaar lang. Hij filmde tijdens operaties, aan de koffietafel en bij de talloze vergaderingen, de mens en zijn emoties daarbij centraal stellend. Op ontluisterende wijze zien we het spook van de burn-out naderen.

2Doc: Burning Out
Woensdag 12 april om 22.50 uur op NPO 2

28 november 2017

5 tips om een burn-out te voorkomen van psychiater en hardloper Bram Bakker

Het begint langzaam door te dringen dat het voorkomen van psychische ellende veel aantrekkelijker is dan het moeten laten behandelen ervan. Sommige mensen doen alles goed, en krijgen toch een burn-out, dat weet ik. Toch is het nemen van je eigen aandeel ook psychologisch het beste dat je kunt doen. Als je er alles aan hebt gedaan is het beter te verteren als je toch uitvalt, zoveel is zeker. Psychiater en hardloper Bram Bakker geeft in gesprek met Sportrusten zijn persoonlijke top 5 tips die een burn-out kan helpen voorkomen

Slaap voldoende
Bezuinigen op het belangrijkste herstelmechanisme van ons lichaam is het onverstandigste dat je kunt doen. Bijna alle psychische ellende volgt op een verstoring van de normale, gezonde slaap. Heb je het druk, dan heb je meer slaap nodig! Slaap je minder dan vroeger? Dan is er misschien wel sprake van risicogedrag.

Ontspan voldoende
We hebben allemaal bezigheden waar we enorm van opknappen, hoe onbenullig of kinderachtig ze soms ook zijn. Geef jezelf tijd en ruimte voor dit vertier. Ga je postzegelverzameling bijwerken, koop een vishengel, brei een sjaal of spaar voetbalplaatjes. Alle activiteiten die je uit een piekermodus trekken helpen, en dat ze misschien best kinderachtig zijn moet je niet deren, het is gewoon lekker.

Beweeg voldoende
Je hoeft echt geen marathon te gaan lopen, maar ons hoofd houdt van lichaamsbeweging. Trek daar tijd voor uit, zet het in de agenda en houd je eraan. Wandel tussen de middag, koop een hond of verzin een andere slimme smoes om te bewegen. Een parkeerplaats die iets verder weg is van de plek waar je moet zijn helpt ook al. En neem altijd de trap!

Rust, reinheid en regelmaat
Je bespaart jezelf veel energie door routines in te bouwen in je leven. Sta op een vaste tijd op, eet regelmatig en gezond en zorg dat dit automatismen worden. Als iedere dag anders is betekent dat een forse aanslag op je incasseringsvermogen, zelfs als je dat op het moment zelf niet merkt.

Ga de strijd aan met stress
We hebben een heel simpele maat voor ontspanning bij ons, altijd. Wie rustig kan ademhalen is ontspannen, per definitie. Zet drie keer per dag je ademhaling in de rustige stand, daarmee train je de ‘uitknop’ van je systeem. En als je dit goed kunt: juist op de momenten dat je stress ervaart een ademhalingsoefening doen werkt fantastisch. Mijn favoriete situatie: in de auto, in een lange file…

Bron: sportrusten.nl